Lussebullar
Dessa lussebullar är gjorda med kesella för att få saftigare bullar. Lätt att göra, lätt att äta för många ;)


 
 
Lussebullar med kesella


Ingredienser

50 g jäst 
5 dl mjölk 3%
150 g smör
250 g kesella
2 dl strösocker
1 g saffran (2pkt)
1 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl
russin
1 ägg + 1 msk mjölk till pensling
 
 
Gör så här
  1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sedan mjölk och saffran och värm till 37 grader (fingervarmt).
  2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda i resten av vätskan.
  3. Blanda ner kesella, socker och salt.
  4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60 minuter.
  6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.
  7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka 2 centimeter i diameter.
  8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som är smord eller klädd med bakplåtspapper.
  9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45 minuter till dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.
  12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.
  13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler.