Som jag sa i föregående inlägg, jag hade aldrig hört talas om Whoopies förut. Men nu har jag provat och dom blev utsökta! Det finns hur många recept som helst på Whoopies men just dessa med både kanel och lingon i ger en härlig julkänsla. 
 
 
 
 
Kanelwhoopie:
 
50 g rumsvarmt smör
1/2 dl solrosolja
1 1/4 dl socker
1 rumsvarmt ägg
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 tsk kanel
3/4 dl mjölk
 
 
Gör så här:
 
  1. Värm ugnen till 175 grader. 
  2. Vispa ihop smör, solrosolja och socker. Tillsätt ägget och vispa till en fluffig smet.
  3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och vispa sedan ner det i äggsmeten.
  4. Tillsätt mjölken och vispa snabbt ihop till en smet - rör inte mer än att allt precis blandas.
  5. Spritsa eller klicka ut runda slantar på en plåt, lika stora som en 5-krona, men inte för tätt.
  6. Grädda långt ner i ugnen i ca 12 minuter. Låt svalna!
 
Lingonfyllning:
 
200 g vit choklad
2 dl vispgrädde
1/2 dl färska lingon
Lingon eller strössel till dekoration
 
 
Gör så här:
 
  1. Hacka chokladen fint och lägg den i en skål.
  2. Värm grädden, men låt den inte börja koka.
  3. Häll grädden över chokladen och rör tills chokladen smält.
  4. Mosa lingonen och rör ned dem i smeten.
  5. Kyl krämen i vattenbad och ställ den sedan kallt i kylen, gärna över natten.
  6. Ta ut krämen och vispa upp den med elvisp till en fluffig konsistens. Den måste vara helt kall när du vispar den, annars är risken stor att den grynar sig och inte går att vispa upp.
 
Montering:
 
Spritsa kräm eller tryck ut med sked på den platta sidan på hälften av kakorna. Lägg ihop med resterande kakor och dekorera kanterna med färska lingon eller strössel. Jag valde chokladströssel!
 
 
Hoppas det smakar!