Receptet på silviakakan kommer från Jennys matblogg, en av mina favoritbloggar!
Dessa gudomligt goda kakor är väldigt omtyckta vid fikabjudningar. 

 


Silviakaka:

6 st ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dl vatten

Glasyr:
200 gram smör
8- 9 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
1 tsk pressad citron

 

Gör så här :
  1. Ställ ugnen på 175 grader, och ta fram en stor plåt (långpanna) och klä den i bakpapper eller smörj och bröa.
  2. Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan de torra ingredienserna till kakan, och vänd ner i smeten.
  3. Vänd ner vattnet och rör tills du fått en en klumpfri smet. 
  4. Häll ut i formen och ställ in i ugnen i cirka 20- 35 minuter, provkänn med sticka.
  5. Under tiden gör du glasyren, smält smöret och rör ner alla ingredienser till glasyren och vispa den slät.
  6. Låt svalna något och låt kakan svalna helt innan du breder på glasyren.
  7. Strö över kokosflingor eller strössel och ställ svalt yttrligare en liten stund innan du skär upp kakan i bitar.
------------------------------------
 
Kärleksmums:
 
2 stora ägg
3 dl strösocker
150 g smält smör
1 dl mjölk
0,5 dl starkt kaffe
3,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

Glasyr:

2 dl grädde
200 g mörk choklad, fint hackad
1 msk smör
2-3 dl riven kokos

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Använd en 20x30 cm form och täck botten med bakplåtspapper.
  2. VIspa ägg och socker vitt och fluffigt.
  3. Smält smöret och häll i mjölken och kaffet.
  4. Sikta samman vetemjöl, kakao, bakpulvet och salt.
  5. Varva de torra ingredienserna med smör/mjölkblandningen.
  6. Häll i den förberedda formen och grädda i ca 15-18 minuter.
  7. Låt kakan svalna medan du förbereder din glasyr.
Glasyr:
  1. Koka upp grädde och häll över hackad choklad.
  2. Tillsätt smöret och rör samman till en fin och slät blandning.
  3. Låt tjockna något innan du häller över glasyren på den avsvalnade kakan. 
  4. Toppa med riven kokos och skär sedan i fyrkanter.