Denna skapelse gjorde jag igår. Andra gången i mitt liv som jag gör smörgåstårta, det är väldigt lätt men det trixiga är att få till ett fint och aptitligt utseende vilket jag denna gång inte blev tillfredsställd med. Men GOD blev den! 😉
Hela tårtan är gjord från grunden. Botten (brödet) är två formfranskor. Fyllningarna är mimosasallad, leverpastejröra samt en ostkräm som jag spacklade tårtan med. 


 
 

Formfranska:

25 g jäst
500 g vatten
2 msk strösocker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
600-720 g vetemjöl

Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp.
  2. Rör ner socker, olja samt mjölet, lite i taget medan maskinen knådar.
  3. Fortsätt tillsätta resterande mjöl, lite i taget och låt allt knådas till en smidig deg.
  4. Knåda kraftigt under några minuter och gör sedan ett glutentest.
  5. Knåda in saltet
  6. Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter
  7. Dela degen i två delar på ett mjölat bakbord. Forma (slå/vik) degbitarna till två släta limpor och lägg dem i två limpformar med bakplåtspapper. 
  8. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30-60 minuter. Sätt ugnen på 250 grader (över och undervärme). Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in bröden i ugnen. Grädda dem längst ner i ca 20-45 minuter (mät till 98 grader i mitten). Får brödet mycket färg innan det gräddats klart så kan du sätta in en plåt just ovanför bröden eller täcka dem med aluminiunfolie.
  9. Låt bröden svalna i formarna.
------------------------------------------------------------------------------------------

Mimosasallad:

1/2 klase vindruvor
1 äpple
1 päron
Ananas efter behag

Gör så här:

Hacka upp allting och lägg i en skål. Tillsätt majonäs och lätt vispad grädde efter behag. 
Majonäsen gjorde jag själv från grunden. Den är väldigt lätt att göra så jag lägger även ut receptet på den. 

------------------------------------------------------------------------------------------

Majonäs:

1 ägg
minst 5 dl rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
salt & peppar

Gör så här:

Vispa upp ägget och tillsätt oljan eftersom under konstant hård vispning. Detta kan ta ett tag, men tänk att den ska bli så fast att du nästan kan hålla bunken upp och ned utan att det rinner ut.
Smaksätt med vitvinsvinäger, senap, salt och peppar.

------------------------------------------------------------------------------------------

Leverpastejröra:

2,5 dl grädde
2 pkt bredbar leverpastej

Gör så här:

Vispa ihop ovispad grädde tillsammans med leverpastejen.

------------------------------------------------------------------------------------------

Ostkräm:

400 g philadelphiaost
2 dl créme fraiche
Rivet skal av 1 st lime
2 krm salt
1 krm svartpeppar
3 msk hackad färsk dill

Gör så här:

Blanda ihop alltsammans.

------------------------------------------------------------------------------------------

Bygg ihop tårtan:

  1. Skiva upp formfranskorna så att du får totalt 9 långa skivor. Skär bort kanterna på skivorna. 
  2. Lägg tre skivor på ett fat eller respektive som du tänker servera tårtan på.
  3. Bred ut mimosasallad på botten och lägg sedan tre skivor i motsatt riktning ovanpå.
  4. Bred ut leverpastejröran på dessa skivor.
  5. Lägg ut de tre sista brödskivorna och spakla hela tårtan, ovanpå och på sidorna med ostkrämen.
  6. Dekorera tårtan med valfritt. Jag använde mig av skinka, ost, räkor, dill, gurka, körsbärstomat, rödlök och citron.