Julbak

Till veckan så tänkte jag tjuvbörja med lite julbakning. Har inte så himla mycket recept under just kategorin "Julbak" så jag tänkte uppdatera er med lite recept där så ni får lite inspiration :) Har NI något tips på något bra recept så får ni JÄTTEGÄRNA skriva det i en kommentar nedan så får jag lite mer att prova på.

Och på söndag är det dags för det årliga pepparkakshuset 😄 Jag brukar vara lat och köpa färdiga delar, kommer göra samma detta år. Det roligaste är ju trots alla dekorationen 😉

Så här såg det ut förra året 



 
 
Allmänt | Baka, Choklad, Christmas, December, Decoration, Dekoration, Dekorera, Gingerbread, Glasyr, Inspiration, Jul, Julbak, Julbakning, Julgodis, Kakor, Pepparkakshus, Recept, Saffran | | Kommentera |

Lasagne

Okej.. Denna måste jag dela med mig av. Det är nog den godaste lasagnen jag ätit. Väldigt krämig!




Lasagne

Ca 4-5 pers:

10 -12 lasagneplattor
600 gram blandfärs
Smör
2 pressade vitlök
1 riven gullök
1/2 dl chilisås
1 burk krossade / passerade tomater
salt och peppar
2-3 dl riven ost, tex. mozarella
Lite soya

Bechamelsås:
5 dl grädde
4 dl mjölk
1 dl vetemjöl
100 gram smör
Lite riven muskotnöt
salt och peppar

Så här gör du: 

  1. Ställ ugnen på 175- 200 grader. Stek färsen, löken och vitlöken i en stekpanna med smöret.
  2. Blanda i tomatkrossen, chilisåsen, soya och salta och peppra. Låt alltsammans sjuda, medan du gör Bechamelsåsen.
  3. Smält smöret i en kastrull. Häll i hälften av grädd/mjölkblandningen och låt sjuda upp.
  4. Häll upp hälften av mjölet och rör ut med lite mjölk/grädde så att det inte klumpar sig, och blanda i såsen under omrörning.
  5. Blanda sedan ut resten av mjölet med mjölken/grädden som är kvar, och blanda i det också, medan såsen sjuder. Riv ner lite muskotnöt, bara några drag på rivjärnet. salta och peppra, och låt sjuda ett par minuter.
  6. Ringla över lite olivolja i en ugnssäkerform, och täck botten med bechamelsås och sedan med lasagneplattor. Varva sedan med köttfärsröra, riven ost, sås och lasagneplattor, ca 3 lager av varje. 

Sedan ska lasagnen vara inne i ugnen i ca 45- 50 minuter, men efter halva tiden kan du ta ut gratängen och toppa dem med lite ost.





Köttfärsrätter | Cook, Mat, Matlagning, Middag, Recept | | Kommentera |

Saffransfudge

Ett måste. Så fruktansvärt gott! Receptet är från Jennys matblogg.
 
 


Saffransfudge: 

2,5 dl grädde
3 dl socker
3 msk sirap
1 pkt saffran
150 g vit choklad
 

Gör så här:
  1. Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka tills blandningen kommer upp till 120 grader, eller tills den klarar kulprovet.
  2. Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort blandningen från värmen när den är färdig, bryt ner chokladen och rör ner saffran.
  3. Häll sedan upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna i kylskåp och skär sedan upp i lagom stora bitar.
Julbak, Kondisbitar | Baka, Chocolate, Choklad, Christmas, Fudge, Godis, Jul, Julgodis, Recept, Saffran, Saffransfudge | | Kommentera |
Upp