Saffransfudge

Ett måste. Så fruktansvärt gott! Receptet är från Jennys matblogg.
 
 


Saffransfudge: 

2,5 dl grädde
3 dl socker
3 msk sirap
1 pkt saffran
150 g vit choklad
 

Gör så här:
  1. Koka upp grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka tills blandningen kommer upp till 120 grader, eller tills den klarar kulprovet.
  2. Mortla saffran med lite av sockret. Ta bort blandningen från värmen när den är färdig, bryt ner chokladen och rör ner saffran.
  3. Häll sedan upp smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna i kylskåp och skär sedan upp i lagom stora bitar.
Kondisbitar | Baka, Chocolate, Choklad, Christmas, Fudge, Godis, Jul, Julgodis, Recept, Saffran, Saffransfudge | | Kommentera |

Mormors Wienerbullar

Detta bullrecept är från min mormor Svea. Hon gick bort för 11 år sedan och det är först nu jag lyckats komma över ett recept på hennes wienerbullar 😍

 
 
 


Mormors Wienerbullar:

250 g smör (rumsvarmt)
2 msk strösocker
1/2 pkt jäst
8 dl vetemjöl
1,5 dl mjölk (3,0%)
1 ägg till pensling

Fyllning:

Mandelmassa

Garnering:

Florsocker blandat med vatten


Gör så här:

  1. Blanda ut jästen med mjölken. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ordentligt. Låt kalljäsa under bakduk i ca 2 timmar.
  2. Kavla ut degen till en fyrkant och sporra degen i 8x8 kvadrater. 
  3. Lägg på fyllningen i mitten på varje bit (1 msk).
  4. Vik flikarna inåt mot mitten. Lägg i formar och jäs till dubbla storleken. Pensla med ägg.
  5. Grädda i 250 grader i 8-10 minuter och låt dem sedan kallna innan garnering.
Bullar & Vetebröd | Bageri, Baka, Bakblogg, Bullar, Mandelmassa, Recept, Vetebröd, bake | | Kommentera |

Cookies med daim och hasselnöt

Magiskt goda! 


 
 
Ingredienser:

1 msk vaniljsocker 
2.5 dl rörsocker
2.25 dl strösocker
300 g smör
2 ägg
7.5 dl vetemjöl 
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt 
2 st dubbeldaim 
Hackade hasselnötter efter behag

Gör så här:

1. Smält smöret. 
2. Blanda rörsocker, ägg och vaniljsocker. 
3. Häll i smöret och rör runt. 
4. Vispa i resten av ingredienserna lite åt gången och blanda väl till en fast kakdeg.
5. Krossa/hacka daimen och blanda i den samt hackade hasselnötter i degen. 
6. Rulla små bollar av degen (tänkt dig storleken av en glasskopa) och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bollarna lätt med händerna och ställ sedan in i ugnen på 175 grader i ca 10 minuter.

Låt kakorna ligga kvar på plåten tills dem svalnat och hårdnat. 

Ät och njut! 😍




Mjuka kakor & Småkakor | Baka, Chocolate, Choklad, Cookie, Cookies, Fika, Inspiration, Inspo, Kaka, Kakor, Konditori, Nötter, Recept, bake | | En kommentar |
Upp