Morotstårta
 


Denna ljuvliga godbit gjorde jag till min födelsedag. Smaken på bottnarna påminner mycket om mjuk pepparkaka, vilket gav det hela en mysig "längtatilljulen-känsla" 😅 Otroligt gott!


Morotstårta:

Botten:

540 g strösocker
300 g smält smör
500 g fint rivna morötter
360 g vetemjöl
1 msk bikarbonat
1 msk kanel
1 msk kardemumma
0,5 msk ingefära
1,5 tsk salt

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret.
  3. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
  4. Tillsätt de fint rivna morötterna och rör runt. Sikta sedan ner resterande ingredienser.
  5. Häll smeten i en rund form (avtagbar kant) med bakplåtspapper och grädda sedan i ca 60 min (tills toppen blivit gyllenbrun och kakan är fast. Ifall toppen ser klar ut men kakan fortfarande är dallrig så kan du täcka kakan med en bit folie tills den är klar. Låt den sedan svalna helt innan du skär upp den.
Frosting:

500 g Philadelphiaost
380 g rumsvarmt smör
450 g florsocker
1 msk vaniljsocker
Skal och saft från en citron

Vispa smöret fluffigt, vispa sedan ner resten av ingredienserna (philadelphiaosten sist).
Ett tips är att sätta in frostingen i kylen en stund innan du fyller tårtan. Jag upplever den mer hanterbar då.

Montering:

Dela botten i 3 delar och bred ut frostingen mellan varje del. Avsluta med att bre den ovanpå och runt om tårtan och dekorera sedan med valfritt dekor. Jag använde mig av physalis och färgad frosting.