Nu när jag läser Bageri 1 så blir det mycket brödbak. Efter att ha gjort denna limpa några gånger så har jag nu bestämt mig för att sluta köpa hem bröd och istället baka eget! ;)
Limpa
Ingredienser
50 g jäst
100 g vatten
400 g mjölk
50 g smör
140 g ljus sirap
2 tsk salt
460 g rågsikt
480 g vetemjöl special
Gör så här
- Skiva och tärna smöret
- Blanda rumsvarmt vatten, mjölk samt sirap i en bunke och smula ner jästen i detta. Blanda lite.
- Blanda samman rågsikt och vetemjöl med 3 msk rent gluten (går att hoppa över gluten).
- Rör ned mjölblandningen i degvätskan och knåda i maskin tills du får en smidig och fin deg.
- Ta ner lite i taget av smöret och fortsätt knåda så smöret blir inknådat i degen.
- Tillsätt saltet och knåda lite till.
- Låt degen jäsa i 45 minuter.
- Ta upp degen på bakbord och dela den i två delar, knåda och forma till limpor.
- Lägg limporna på en smord plåt, alternativt med bakplåtspapper, och låt jäsa ca 40 minuter.
- Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ungefär 30 minuter eller tills bröden uppnår 98 grader.
Tess
Mums, vad gott! :)
2