Dianas Mirrorglaze cake

 
Mirrorglaze cake med kokosbotten, limepannacotta och vit chokladmousse. Dekorationer gjorda av tempererad och färgad choklad.
 
Denna tårta tar tre dagar att göra men den blir supergod!
 
 
 

10-12 bitar
Tid: 3 dagar

Limepannacotta

2 st lime
6 dl vispgrädde
8 msk strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 st gelatinblad

Kokosbotten

2 stora ägg
1 ½ dl strösocker
50 g rumsvarmt smör
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
200 g riven kokos

Mirror glaze

10 gelatinblad 
150 g vatten
300 g socker
300 g glykos
300 g vit choklad
170 g kondenserad mjölk (1/2 burk)
150 g neutral gelé

Vit chokladmousse

4 gelatinblad
140 g äggula (ca 7 ägg)
1 ½ dl strösocker
½ dl vatten
450 g vit choklad
6 ½ dl vispgräddeDAG 1


Limepannacotta

1. Tvätta limen och riv skalet av den (bara det yttersta gröna). Pressa ur saften och lägg de rivna limeskalet i en kastrull.
2. Häll på grädden, strösocker och vaniljsocker. Låt koka upp.
3. Lägg under tiden gelatinbladen i blöt.
4. Ta av kastrullen från plattan, ta upp gelatinbladen och krama ur dem och vispa ner dem så att de smälter och det blir en jämn blandning.
5. Vispa ner limesaften.
6. Klä en rund springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Häll pannacottan i formen och banka den mot arbetsbänken och dra runt en gaffel i pannacottan för att få bort alla luftbubblor. Ställ i frysen över natten.

Kokosbotten

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Klä en rund springform, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
3. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Vispa ner smöret.
4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en annan bunke och blanda sedan ner det i äggblandningen.
5. Rör ner kokosen, häll sedan smeten i springformen och platta till med en slickepott.
6. Grädda mitt i ugnen i 15–20 minuter tills botten är fint gyllenbrun. Kontrollera med en provsticka mot slutet av gräddningstiden, den ska vara torr när du tar upp den. Låt svalna helt innan du tar ut kakan ur formen. Slå in den i plast och ställ i frysen.

Mirror glaze

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter.
2. Hacka chokladen. Koka upp 150 g vatten, socker och glukos till 103°. Häll över den hackade chokladen och blanda till smeten är helt slät.
3. Tillsätt kondenserad mjölk, gelatinbladen och mixa tills glazen är helt slät. Om du vill tillsätt valfri färgpasta. (Jag använde lite röd färg.)
4. Täck bunken med lock eller plastfilm och låt stå i kylskåp över natten. Glazen håller 2–3 veckor i kylskåp.DAG 2


1. Börja med den vita chokladmoussen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
2. Vispa äggulorna pösiga i en bunke.
3. Koka upp socker och vatten i en kastrull tills temperaturen når 121 grader och häll sedan sockerlagen över äggen i en tunn stråle under konstant vispning. Vispa tills blandningen svalnar till rumstemperatur, i cirka 10 minuter.
4. Smält chokladen över ett vattenbad och låt svalna till 40 grader.
5. Vispa grädden halvfast och ställ i kylskåp.
6. Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i en liten kastrull. Häll ner gelatinet i bunken med äggblandningen och vispa ordentligt. Vispa ner den varma chokladen.
7. Vänd försiktigt ner grädden med en slickepott. Häll den färdiga moussen i en spritspåse.
8. Lägg en tårtbricka, 24 cm i diameter, på en stor bit aluminiumfolie. Ta ut pannacottan och kokosbotten från frysen. Lägg kokosbotten ovanpå pannacottan i formen och vänd sedan ut dem i mitten av tårtbrickan så att kokosbotten hamnar underst.
9. Klä insidan av en 24 centimeters tårtring med plastfilm och lägg den på tårtbrickan. Vik upp aluminiumfolien runt kanterna.
10. Spritsa i den vita chokladmoussen så att den fyller utrymmet mellan tårtan och tårtringen. Tårtan ska vara helt täckt med chokladmoussen. Täck med plastfolie och ställ i frysen över natten.DAG 3


1. Häll mirror glazen i en kastrull och värm försiktigt på låg värme tills den smälter helt. Ta av från värmen och låt stå i rums-temperatur tills temperaturen sjunker till 32–35 grader (om din glaze är för varm smälter moussen när du häller den ovanpå, är den för kall rinner den för trögt).
2. Ta ut tårtan från frysen och ta bort tårtringen och plastfilmen. Lägg ett galler i en långpanna och ställ tårtan på gallret.
3. Häll glazen försiktig över hela tårtan och låt den rinna ner längs sidorna. Låt stå i kylskåp i minst 6 timmar före servering.

Dekoration väljer ni själva, jag valde att strö kokos längs sidorna på tårtan sedan tempererade jag choklad och färgade med pulverfärg.
Hoppas det smakar!

Tårtor & Bakelser | Baka, Tårta, glaze | |
Upp