Dessa goda bullar med vaniljfyllning har jag bakat i många år. Mina favoriter helt klart!
Ingredienser:
0,5 tsk salt
150 g smör
1 dl strösocker
13 dl vetemjöl varav 1 dl till utbak
5 dl mjölk
50 g jäst
Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
6 msk strösocker
3 msk vaniljsocker
Pensling:
1 ägg
2 msk pärlsocker
Gör så här:
- Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
- Lägg jästen i en bunke och lös den i lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
- Arbeta in mjölet till en smidig deg.
- Låt vila under bakduk ca 40 min
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den igen. Dela den på hälften och kavla ut varje del.
- Blanda samman fyllningen och bred ut hälften på varje dagplatta.
- Vik degplattan dubbel och kavla ut försiktigt.
- Skär längder med en kniv uppifrån och ned, ca 2 cm breda.
- Skär sedan uppifrån och ned i varje längd men inte ända ned (se bild).
- Varje bit ska se ut som på bild 6.
- Greppa tag i båda ändarna och snurra degen som på bilden.
- Forma sedan en boll.
- Lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar, täck med bakduk och låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla sedan med ägg och strö pärlsocker över.
- Grädda i mitten av ugnen i 8-10 min.
Hoppas det smakar!
0