Cheesecake med vit choklad och hallonswirl

Idag gjorde vi denna goding på Torget. Eller rättare sagt, vi gjorde 3 stycken 😉 Så sjukt god, och självklart är receptet från Roy Fares! 

Botten:

100 g smör
200 g digestivekex (14 st)
30 g strösocker (2 msk)
10 g vaniljsocker (1 msk)

Hallonkräm:

250 g hallonpuré
45 g strösocker (0,5 dl)
50 g vatten (0,5 dl)
1 lime, saften
25 g maizena
25 g vatten

Fyllning:

200 g vit choklad
900 g färskost, rumstempererad
180 g strösocker (2 dl)
30 g vetemjöl (0,5 dl)
5 g vaniljsocker (0,5 msk)
250 g gräddfil, rumstempererad (2,5 dl)
165 g ägg, rumstempererade (3 st)
30 g äggula (2 st)

Gör så här:
 1. Botten
  Sätt ungen på 200 grader varmluft och smält smöret i en kastrull. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt strösocker och vaniljsocker och mixa ihop. Tillsätt smöret och blanda ordentligt.
 2. Fördela blandningen jämnt på botten av en springform, 23-24 cm i diameter, som du har smörat och mjölat lite lätt på kanterna lagt ett bakplåtspapper i botten på. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en slickepott och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
 3. Hallonkräm
  Blanda maizena och 25 g vatten i en liten skål.
 4. Blanda ihop hallonpurén med strösocker, 50 g vatten och limesaft i en kastrull. Koka upp och blanda i maizenablandningen och låt koka under omrörning i 2-3 minuter tills du har en fin kräm. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna helt.
 5. Cheesecakefyllning
  Sätt ugnen på 200 grader. Smält vit choklad försiktigt i mikron eller över ett vattenbad.
 6. Vispa färskost, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl fluffigt i en bunke. Vispa i 3-4 minuter och vispa sedan i gräddfil. Ställ bort elvispen och ta fram en slickepott. Blanda ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga, sist blandar du i smält vit choklad.
 7. Häll halva fyllningen i springformen, klicka ut/spritsa hallonkräm lite här och där och häll sedan på resterande fyllning. Lägg några klickar kräm uppe på och marmorera sedan med baksidan av en slickepott.
 8. Stoppa in cheesecaken i ugnen och sänk värmen direkt till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 45-50 minuter. Stäng av ugnen, lufta några sekunder och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 50 minuter. Ta ut och låt svalna ute innan du ställer in den i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten, så att den blir riktigt krämig.
Dessert | Baka, Cake, Cheesecake, Chocolate, Choklad, Dessert, Efterrätt, Fika, Fyllning, Hallon, Inspiration, Konditori, Recept, Vitchoklad, bake | |
Upp