Receptet på silviakakan kommer från Jennys matblogg, en av mina favoritbloggar!
Dessa gudomligt goda kakor är väldigt omtyckta vid fikabjudningar.
Dessa gudomligt goda kakor är väldigt omtyckta vid fikabjudningar.
Silviakaka:
6 st ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
6 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dl vatten
Glasyr:
200 gram smör
8- 9 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
1 tsk pressad citron
200 gram smör
8- 9 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor
1 tsk pressad citron
Gör så här :
- Ställ ugnen på 175 grader, och ta fram en stor plåt (långpanna) och klä den i bakpapper eller smörj och bröa.
- Vispa ägg och socker poröst, blanda sedan de torra ingredienserna till kakan, och vänd ner i smeten.
- Vänd ner vattnet och rör tills du fått en en klumpfri smet.
- Häll ut i formen och ställ in i ugnen i cirka 20- 35 minuter, provkänn med sticka.
- Under tiden gör du glasyren, smält smöret och rör ner alla ingredienser till glasyren och vispa den slät.
- Låt svalna något och låt kakan svalna helt innan du breder på glasyren.
- Strö över kokosflingor eller strössel och ställ svalt yttrligare en liten stund innan du skär upp kakan i bitar.
------------------------------------
Kärleksmums:
2 stora ägg
3 dl strösocker
150 g smält smör
1 dl mjölk
0,5 dl starkt kaffe
3,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Glasyr:
2 dl grädde
200 g mörk choklad, fint hackad
1 msk smör
2-3 dl riven kokos
Gör så här:
3 dl strösocker
150 g smält smör
1 dl mjölk
0,5 dl starkt kaffe
3,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
Glasyr:
2 dl grädde
200 g mörk choklad, fint hackad
1 msk smör
2-3 dl riven kokos
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Använd en 20x30 cm form och täck botten med bakplåtspapper.
- VIspa ägg och socker vitt och fluffigt.
- Smält smöret och häll i mjölken och kaffet.
- Sikta samman vetemjöl, kakao, bakpulvet och salt.
- Varva de torra ingredienserna med smör/mjölkblandningen.
- Häll i den förberedda formen och grädda i ca 15-18 minuter.
- Låt kakan svalna medan du förbereder din glasyr.
Glasyr:
- Koka upp grädde och häll över hackad choklad.
- Tillsätt smöret och rör samman till en fin och slät blandning.
- Låt tjockna något innan du häller över glasyren på den avsvalnade kakan.
- Toppa med riven kokos och skär sedan i fyrkanter.
0