Nyttigare Julgodis

December är en sockermånad för många och det är inte alla som vill stoppa i sig mängder med onyttigt julgodis. Här har ni 6 recept på lite nyttigare julgodis som man kan göra! 

 


Chokladfudge med jordnötter 
- 8 till 12 bitar

 

100 gram mörk choklad, gärna utan tillsatt socker
1 dl vispgrädde
50 gram mascarpone 
30+20 gram jordnötter, rostade och salta
10 steviadroppar, vanilj (eller annan valfri sötning)

1.Häll grädden i en kastrull och koka upp.
2. Ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt choklad i bitar och rör om tills chokladen smält. 
3.Tillsätt mascarpone och sötning och rör noga till en slät smet. 
4. Häll i ca 20 gram jordnötter och rör om. 
5. Klä en liten matlåda/brödform (ca 7X15 cm) eller liknande med folie och häll i chokladmassan. Toppa sist med hackad jordnötter, ca 30 gram. 
6. Låt stelna i kyl (tar några timmar) och skär därefter i rutor.

 



Ischoklad
 
- 20 till 30 ischoklad

80 gram mörk choklad, gärna steviachoklad, tex Nicks
50 gram kokosolja

1. Smält kokosoljan (ta bort från plattan om du använder kastrull).
2. Rör ner bitar av chokladen och rör om till en slät konsistens.
3. Fördela massan i små aluminiumformar för ischoklad, alternativt i pralinformar.
4. Låt stelna i frysen.



Sockerfri mjuk pepparkaka

100 g Norrmejerier Smör
80 g agavesirap
2 ägg
1,5 dl Norrmejerier Gräddfil
1,5 pepparkakskryddor
2 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl
1 dl lingonsylt

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och bröa en 1,5 liters form.
3. Rör smör och agavesirap pösigt.
4. Vispa ner äggen ett i taget. Tillsätt gräddfil.
5. Blanda pepparkakskryddorna med bikarbonat och vetemjöl. tillsätt mjölblandningen och rör till en jämn smet.
6. Rör ner sylten.
7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna.


Bountygodis

1 dl sukrin
50 g kokosolja
1 dl mjölk
1,5 dl kokosmjölk
200 g riven kokos
100 g sockerfri choklad
 
1. Smält sukrin och kokosolja. Tillsätt kokosmjölk, mjölk och kokos och låt det sjuda en stund under omrörning.
2. Ställ i kylen och vila en timme.
3. Forma sedan degen till 14 fyrkantiga bitar som får vila i frysen en timme.
4. Doppa i smält choklad och låt svalna. Förvara i kylskåpet. 


Trillingnöt

Sockerfri choklad (behövs inte så mycket)
Hasselnötter

1. Smält chokladen och rör i så mycket nötter så att de täcks av chokladen.
2. Klicka upp tre och tre på ett bakplåtspapper och låt stelna i frysen.


 

Mozartkulor
cirka 10-12 st

Mandelmassa:
3 dl mandelmjöl
2 msk honung eller valfri sötning
1,5 msk kokosolja
en nypa vaniljpulver

Choklad:
2 msk smält kokosolja
1 msk rå kakao
2 tsk honung eller valfri sötning
en nypa vaniljpulver

Strössel:
pistagenötter
frystorkade hallon och blåbär
kakaonibs
flingsalt
mandel

1. Mixa alla ingredienserna till mandelmassan tills du får en slät och fin massa.
2. Forma till bollar och ställ in i kylen.
2. Rör ihop ingedienserna till chokladen och smaka av med honung och vaniljpulver. Det går lika bra att smälta mörk choklad.
3. Doppa bollarna i choklad och strössla med hackade nötter, torkade bär och fingsalt.


Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress