Quick update

Hej. 
 
Jag jobbar väldigt mycket nu. Under praktiken så har jag även fått jobba där vid sidan av och jag har tagit på mig så mycket pass jag kan. Idag är jag dock ledig, första lediga dagen på 11 dagar! Det var behövligt 😄 
Jag kommer att jobba där under sommaren också, samt även efter det. Det känns bra!  
Idag gör jag ingenting speciellt, så skönt att vara hemma själv dock! Ska iväg och handla lite, sedan ska jag försöka dona lite här hemma. Vill så gärna få klart allting i lägenheten, inredning, dekorationer mm. Blir så mycket mysigare och hemtrevligare då.

Sist jag skrev så nämnde jag att jag startat en surdeg, och vet ni vad? Den fick jag kasta 😅 Var svårare än jag trodde.. Jag ska göra en ny någon dag framöver. Kommer då att tillsätta lite yoghurt för att se om det går bättre. 

Ha det fint så länge!

 Allmänt | | Kommentera |

Jennys Tekakor

Kvällen har spenderats med jazzmusik och tekaksbakning. 👌 Jag har redan ett recept inlagt på tekakor men denna gång provade jag Jennys tekakor. Dessa blev saftigare än dem jag brukar göra, så nu kommer jag köra på detta recept hädanefter!
Jag valde dock att tillsätta salt och rumsvarmt smör (istället för smält) i slutet. Varför? Bäst resultat får man om man blandar i saltet några minuter från slutet under knådningen, eftersom degen bildar glutentrådar lättare utan saltet. När saltet tillsätts hjälper det i sin tur till att skydda och bevara glutentrådarna. Rumsvarmt smör gör degen saftigare. Smält smör absorberas lättare av mjölet och ger då en tyngre konsistens.

Jag skriver dock ner hennes originalrecept så får ni göra som ni själv vill :) 

Jennys tekakor:

100 gram smör

5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
  2. Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
  3. Tillsätt resten av vätskan, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
  4. Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
  5. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
  6. Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.
Bröd | Baka, Bread, Bröd, Recept, Tekakor, bake | | Kommentera |

Surdegsgrund

Idag provar jag på en surdegsgrund för första gången. Jag har gjort surdegsbröd tidigare men själva grunden har jag aldrig gjort själv. Det är dock inte så svårt, det viktiga är bara att komma ihåg att ta hand om den varje dag.


 
För att baka ett surdegsbröd behöver man först en surdegsgrund, det är den som utgör jäskraften i ett surdegsbröd, och det är den som ger brödet sin karaktär. När man väl gjort sin surdegsgrund, vilket tar 4–5 dagar, kan man spara den så länge man lever om man bara tar hand om den på ett bra sätt. 

Det finns många olika sorters surdegar, men de två vanligaste är på vete- eller rågmjöl. Det är lättare att göra surdeg på rågmjöl eftersom vanligt rågmjöl som man köper i butikerna i Sverige är ett fullkornsmjöl, alltså ett mjöl där hela kornet är med, skal och allt. Vetemjöl däremot är siktat (skalet är bortsållat). Och eftersom det främst är i skalet som allt liv finns, alla mikroorganismer och jästarter som ska få fart på surdegen, så brukar en rågsurdeg vara lättare att få igång. 
Man kan även ”fuska” igång en surdeg genom att blanda i yoghurt. Då man tillför ett diverse miljoner laktosbakterier så kickstartar man processen och kommer igång fortare.

Jag hade inget rågmjöl hemma så jag kör på vanligt vetemjöl, har även ingen yoghurt så jag kör utan det.


Dag 1: Blanda ihop 1 dl vatten och 1/2 dl mjöl i en glasburk med lock. Lägg på locket men skruva inte åt det, ställ sedan undan på ett varmt ställe, en bra plats är tex i skåpet ovanför kylskåpet. 

Dag 2: Skaka försiktigt på burken morgon och kväll. Alla de där mikroorganismerna som finns i mjölet börjar sakta vakna till liv nu. Om det går som det ska bildas så småningom mjölk- och ättiksyra och olika jästarter. En sak som kan gå fel är att det bildas mögel i surdegen, och det är just de här första dagarna som möglet kan få fäste. Senare blir den så sur att mögelsporerna inte överlever. För att minimera risken för mögelangrepp så kan man göra blandningen relativt lös – när ytan nästan är vattnig har möglet svårare att få fäste.

Dag 3: Blanda i 1 dl ljummet vatten och 1,5 dl mjöl.

Dag 4: Häll ut allting ur burken utom ca 50 gram, fyll på med 1 dl ljummet vatten och 1 dl mjöl.

Dag 5 (morgon): Upprepa steget ovan (dag 4).

Dag 5 (kväll): Om surdegen efter 10-12 timmar har rest sig ordentligt, nästan till dubbel storlek och bubblar lite lätt så är den klar. 

En liten luring som man kan råka ut för är att efter att surdegen varit på topp så sjunker den ihop igen. Efter 10 timmar är kan den vara bubblig, men några timmar senare kan den ha sjunkit ihop igen. Man kan alltså missa själva bubblorna. Om man skakar försiktigt på burken så kan man ana hur den mår. Dels ser man på ytan att den är lite bullig, nästan dallrigt, dels kommer det upp små bubblor på ytan. Den ska lukta syrligt och friskt.

Förvara den i kylskåpet när den är klar om du inte tänkt använda den direkt. Du bör dock ta ut den i rumstemperatur 1 gång i veckan och "friska" upp den. Dvs hälla bort allt utom ca 50 g, tillsätta 1 dl mjöl och 1 dl ljummet vatten, blanda om och ställ sedan in i kylen igen.

Sådär! Wish me luck, så återkommer jag om några dagar med uppdatering. Ännu vet jag inte vilket surdegsbröd jag ska göra, har ni tips på något bra bröd så får ni jättegärna lämna en kommentar! :) 
Bröd | Baka, Bröd, Recept, Surdeg, Surdegsbröd, Surdegsgrund, bake | | Kommentera |
Upp