Glutenfria chokladbollar med knäckgömma

Chokladbollar med en mjuk knäckgömma i mitten, rullade i kokos och chokladspån 😍 Detta recept kommer från Fridas Bakblogg, dock så använder hon vanliga havregryn. Men det är bara att byta ut havregrynen till glutenfria så blir det exakt lika gott som vanliga! 😄 





Klassisk Knäck:

2 dl Vispgrädde
1 dl Strösocker
1 dl Farinsocker
2 dl Sirap, ljus
20 g Smör
2 dl Mandel, hackad

Gör så här:

  1. Rör ihop vispgrädde, strösocker, farinsocker och sirap i en ganska stor kastrull.
  2. Låt koka på medelhög värme till en temperatur av 125°C, rör om då och då.
  3. Rör ner smöret och den hackade mandeln.
  4. Häll upp i knäckformar och låt stelna! Eller som i detta fall, häll ut knäcken i en form och ställ in den i kylen en stund.

Chokladbollar med Knäckgömma, 25 st:

200 g Smör
1.5 dl Florsocker
0.75 dl Kaffe
1 dl Oboýpulver
2 msk Kakao
1 msk Vaniljsocker
9-10 dl Glutenfria havregryn
1 sats knäck som kokat till ca. 123°C.

Gör så här:

  1. Vispa rumsvarmt smör med florsocker, kaffe, oboypulver, kakao och vaniljsocker i din assistent eller med elvisp till ett fluff.
  2. Tillsätt havregryn lite i taget och vispa på hög hastighet tills grynen krossas.
  3. Tillsätt havregryn och vispa tills du fått en smet du kan rulla direkt.
  4. Rulla kulor av knäcken och rulla sedan in dem i chokladbollssmet.
  5. Dekorera och förvara sedan i kylskåpet. Går att frysa! Vid servering, ta fram chokladbollarna och låt dem stå i rumstemperatur ett tag så att knäckbollarna mjuknar upp.


Glutenfritt, Kondisbitar, Ogräddade bakverk | Baka, Bakverk, Chocolate, Choklad, Chokladbollar, Dekorera, Fika, Glutenfritt, Kokos, Kondisbitar, Recept, bake | | Kommentera |

Fiskgratäng med dill och citronsås

Hörrni! Jag måste bara dela med mig av middagen jag gjorde idag. Fiskgratäng med hemmagjort potatismos och en ljuvlig dill och citronsås, toppad med sugarsnaps och purjolök. Detta måste ni prova! 😊

 

4 portioner
  • 400 g torskfilé, tinad (el kolja eller sej)
  •  0.5 tsk salt
  •  0.5 tsk vitpeppar
  •  50 g sockerärter, strimlade
  •  1 dl fint skuren purjolök
Dill- och citronsås:
  •  2 dl crème fraiche
  •  1 dl vatten
  •  fiskbuljongtärning
  •  citron, finrivet skal och pressad saft
  •  1 dl finhackad dill
Potatismos:
  •  1 kg mjölig potatis
  •  2 msk smör
  •  2 dl mjölk
  •  1 tsk salt
 
Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Mosa med en kross eller ballongvisp. Tillsätt smör, mjölk och salt. Rör kraftigt till ett fluffigt mos.
  2. Koka upp créme fraiche, vatten och buljongtärning. Smaka av med citron och rör ner dillen. Lägg fisken i mitten av en ugnsform. Salta, peppra och skeda moset runt fisken.
  3. Häll såsen över fisken och gratinera mitt i ugnen ca 20 minuter. Toppa med sockerärtor och purjolök vid servering.
Fisk | Citron, Cook, Dill, Fisk, Fiskgratäng, Gratäng, Mat, Matlagning, Middag, Potatismos, Recept | | Kommentera |

Cheesecake med vit choklad och hallonswirl

Idag gjorde vi denna goding på Torget. Eller rättare sagt, vi gjorde 3 stycken 😉 Så sjukt god, och självklart är receptet från Roy Fares! 





Botten:

100 g smör
200 g digestivekex (14 st)
30 g strösocker (2 msk)
10 g vaniljsocker (1 msk)

Hallonkräm:

250 g hallonpuré
45 g strösocker (0,5 dl)
50 g vatten (0,5 dl)
1 lime, saften
25 g maizena
25 g vatten

Fyllning:

200 g vit choklad
900 g färskost, rumstempererad
180 g strösocker (2 dl)
30 g vetemjöl (0,5 dl)
5 g vaniljsocker (0,5 msk)
250 g gräddfil, rumstempererad (2,5 dl)
165 g ägg, rumstempererade (3 st)
30 g äggula (2 st)

Gör så här:
  1. Botten
    Sätt ungen på 200 grader varmluft och smält smöret i en kastrull. Kör kexen till fina smulor i en matberedare. Tillsätt strösocker och vaniljsocker och mixa ihop. Tillsätt smöret och blanda ordentligt.
  2. Fördela blandningen jämnt på botten av en springform, 23-24 cm i diameter, som du har smörat och mjölat lite lätt på kanterna lagt ett bakplåtspapper i botten på. Platta till ytan lite lätt med baksidan av en slickepott och grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
  3. Hallonkräm
    Blanda maizena och 25 g vatten i en liten skål.
  4. Blanda ihop hallonpurén med strösocker, 50 g vatten och limesaft i en kastrull. Koka upp och blanda i maizenablandningen och låt koka under omrörning i 2-3 minuter tills du har en fin kräm. Häll över krämen i en ren skål och låt svalna helt.
  5. Cheesecakefyllning
    Sätt ugnen på 200 grader. Smält vit choklad försiktigt i mikron eller över ett vattenbad.
  6. Vispa färskost, strösocker, vaniljsocker och vetemjöl fluffigt i en bunke. Vispa i 3-4 minuter och vispa sedan i gräddfil. Ställ bort elvispen och ta fram en slickepott. Blanda ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga, sist blandar du i smält vit choklad.
  7. Häll halva fyllningen i springformen, klicka ut/spritsa hallonkräm lite här och där och häll sedan på resterande fyllning. Lägg några klickar kräm uppe på och marmorera sedan med baksidan av en slickepott.
  8. Stoppa in cheesecaken i ugnen och sänk värmen direkt till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 45-50 minuter. Stäng av ugnen, lufta några sekunder och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 50 minuter. Ta ut och låt svalna ute innan du ställer in den i kylen i minst 6 timmar, gärna över natten, så att den blir riktigt krämig.
Dessert | Baka, Cake, Cheesecake, Chocolate, Choklad, Dessert, Efterrätt, Fika, Fyllning, Hallon, Inspiration, Konditori, Recept, Vitchoklad, bake | | Kommentera |
Upp