Saftiga tekakor

Så himla gott med nybakt bröd! Det bästa med att baka eget bröd är att det är myyycket godare än köpt! Samt mycket billigare 😉


 
 


Saftiga tekakor

50 g jäst
600 g mjölk
75 g havregryn
75 g smör
2 tsk salt
2 msk sirap
1 ägg
750-850 g vetemjöl


  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut det tillsammans med mjölken. Tillsätt sedan havregrynen och låt blandningen stå i ca 5 minuter tills havregrynen blöts upp.
  2. Tillsätt socker, ägg och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt ordentligt och knåda degen kraftigt i några minuter. Tillsätt sedan smöret i bitar och till sist saltet och knåda in det i degen.
  3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
  4. Kavla ut degen 1-1/2 cm tjock och stansa ut runda bröd, ca 10 cm i dm med en kakform eller ett glas. Jag valde att trycka med en större skål för att få bröden lite större. 
  5. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel. Strö över lite mjöl och låt dem jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Grädda bröden i mitten av ungen i 8-10 minuter.
  7. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Bröd | Bageri, Baka, Bröd, Recept, Tekakor | | Kommentera |

Cakes that doesn't look like cakes

Helt sjukt vilka duktiga människor det finns ute i världen. Dessa tårtor är helt amazing!


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Inspiration | Bageri, Baka, Bakelse, Cake, Chocolate, Dekoration, Inspiration, Inspo, Konditori, Tårta | | Kommentera |

Petit Choux med choklad & nötkräm

Petit choux är franska ihåliga bakverk som kan serveras som tilltugg, på buffé eller som fyllda bakelser. Dessa blev riktigt goda med en härlig choklad och nötkräm. Väldigt lätta att göra också! 
 
 
 
 
 
 
Petit Choux
 
Ingredienser:

250 g mjölk
250 g vatten
250 g smör
15 g salt
30 g strösocker
280 g vetemjöl
400-450 g ägg

Gör så här:

  1. Koka upp mjölk, vatten, socker, salt och smör.
  2. Lyft av kastrullen från plattan och rör ned mjölet. Ställ tillbaka på plattan igen, sänk värmen och "rosta" degen tills den blir som en boll.
  3. Låt svalna i ca 10 minuter.
  4. Vispa upp äggen och blanda i smeten, lite i taget. Degen får inte bli rinnig.
  5. Klicka eller spritsa ut på bakplåtspapper. Ifall du spritsar och den blir en "topp" på smeten så kan du blöta ett finger och forma till den försiktigt så den blir mer som en boll. 
  6. Grädda på 200 grader i 18-20 minuter. Viktigt är att du inte öppnar ugnsluckan under gräddningen!
  7. När dina petit choux svalnat, gör ett hål i botten och spritsa i fyllningen. 
 
Choklad och nötkräm

Ingredienser:

200 g mörk choklad
50 g smör
100 g vispgrädde
42 g ljus sirap
1 msk vatten
100 g rostade och fint mixade hasselnötter

Gör så här:

  1. Bryt chokladen i bitar och smält den på svag värme i en kastrull tillsammans med smör, vispgrädde, sirap och vatten. Rör om till en slät sås.
  2. Ta bort från plattan och blanda ned nötterna. Låt svalna innan du fyller dina Petit choux.
Tårtor & Bakelser | Baka, Bakelse, Chocolate, Choklad, Fyllning, Konditori, Nötter, Petitchoux, Recept | | Kommentera |
Upp