Limpa

Nu när jag läser Bageri 1 så blir det mycket brödbak. Efter att ha gjort denna limpa några gånger så har jag nu bestämt mig för att sluta köpa hem bröd och istället baka eget! ;)

 
 
 Limpa
 
Ingredienser
 
50 g jäst
100 g vatten
400 g mjölk
50 g smör
140 g ljus sirap
2 tsk salt
460 g rågsikt
480 g vetemjöl special
 
 
Gör så här
  1. Skiva och tärna smöret
  2. Blanda rumsvarmt vatten, mjölk samt sirap i en bunke och smula ner jästen i detta. Blanda lite.
  3. Blanda samman rågsikt och vetemjöl med 3 msk rent gluten (går att hoppa över gluten).
  4. Rör ned mjölblandningen i degvätskan och knåda i maskin tills du får en smidig och fin deg.
  5. Ta ner lite i taget av smöret och fortsätt knåda så smöret blir inknådat i degen.
  6. Tillsätt saltet och knåda lite till.
  7. Låt degen jäsa i 45 minuter.
  8. Ta upp degen på bakbord och dela den i två delar, knåda och forma till limpor.
  9. Lägg limporna på en smord plåt, alternativt med bakplåtspapper, och låt jäsa ca 40 minuter.
  10. Grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ungefär 30 minuter eller tills bröden uppnår 98 grader.
Bröd | Bageri, Bröd, Limpa, Recept | |
#1 - - Tess:

Mums, vad gott! :)

#2 - - Caroline:

Så gott med hembakad limpa. :)

Svar: Verkligen! Och mycket billigare också! :)
Diana Vinqvist

Upp