Kvällen har spenderats med jazzmusik och tekaksbakning. 👌 Jag har redan ett recept inlagt på tekakor men denna gång provade jag Jennys tekakor. Dessa blev saftigare än dem jag brukar göra, så nu kommer jag köra på detta recept hädanefter!
Jag valde dock att tillsätta salt och rumsvarmt smör (istället för smält) i slutet. Varför? Bäst resultat får man om man blandar i saltet några minuter från slutet under knådningen, eftersom degen bildar glutentrådar lättare utan saltet. När saltet tillsätts hjälper det i sin tur till att skydda och bevara glutentrådarna. Rumsvarmt smör gör degen saftigare. Smält smör absorberas lättare av mjölet och ger då en tyngre konsistens.

Jag skriver dock ner hennes originalrecept så får ni göra som ni själv vill :)



 

Jennys tekakor:

100 gram smör

5 dl mjölk
1 pkt jäst
2 msk sirap
1 tsk salt
Ca : 10- 12 dl vetemjöl special

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm upp till fingervarmt.
  2. Smula sönder jästen i en bunke / bakmaskin och häll i lite av den fingervarma degvätskan där i. Rör tills jästen har löst sig,
  3. Tillsätt resten av vätskan, sirap och salt. Häll i mjölet , lite i taget – tills degen släpper kanterna och blir smidig. Arbeta degen i fem minuter.
  4. Låt jäsa i cirka en 15 minuter , dela upp degen i cirka 15 delar och rulla ut bröden och platta till med handflatan.
  5. Nagga dem med en gaffel och låt jäsa i 5- 10 minuter. Platta till dem igen, precis innan de ska in i ugnen.
  6. Grädda sedan i mitten på ugnen i 225- 250 grader i cirka 6 minuter. Eller tills bröden fått en fin färg.